FIA gatavojas pieņemt nepopulārus lēmumus WRC čempionāta uzlabošanai

Nākamajā nedēļā tiek solīts pieņemt lēmumu par, iespējams, lielākajām pārmaiņām pasaules rallija čempionāta vēsturē. Dienaskārtībā ir dažādi vairāk vai mazāk strīdīgi priekšlikumi.

Nākamnedēļ Pekinā notiks FIA Pasaules motoru sporta padomes sēde, kurā WRC Komisija prezentēs savus ieteikumus  čempionāta uzlabošanai. Tam būtu jāpieliek punkts ilgajām debatēm par to, kādā formātā turpmāk tiks aizvadītas rallija posmu noslēdzošās dienas, lai gan joprojām ir vairākas versijas. Tāpat tiks pieņemti vairāki citi lēmumi.

Paredzams, ka visas izmaiņas stāsies spēkā 2015. gada sezonā.

Jau ziņots, ka pamatideja ir uzvarētāju turpmāk noteikt tikai pēdējā ātrumposmā, kur acīm redzot atklātā cīņā par labāko rezultātu un uzvaru posmā dosies vai nu divi, vai trīs tā brīža ātrākie braucēji sacensību kopvērtējumā.

Tāpat plānots mainīt starta kārtību un no nākamā gada sezonas kopvērtējuma līderim trasē būs jādodas visiem pa priekšu ne tikai pirmajā rallija dienā, kā tas ir tagad, bet arī otrajā. Savukārt pēdējā dienā čempionāta līderim trasē būs jābrauc pēdējam.

Šo (iespējamo) sistēmu jau paspējis nokritizēt pašreizējais WRC čempions Sebastjans Ožjē. Viņš vēlas, lai tiktu atgriezta iepriekšējā gadā izmantotā sistēma, kad “shakedown” laikā notika viens kvalifikācijas brauciens un, atkarībā no izcīnītās vietas, sportisti paši izvēlējās starta pozīciju pirmajai rallija dienai.

Vēl būtiskas izmaiņas skars komunikāciju starp komandu un ekipāžu ātrumposmu laikā. Šobrīd ātrumposma vidū pilots uzzina savu tā brīža rezultātu un var kāpināt vai samazināt tempu, atkarībā no nepieciešamības. Paredzams, ka no 2015. gada ātrumposmu laikā sportistiem tā brīža rezultātus vairs nedrīkstēs paziņot.

FIA jau šobrīd neslēpj, ka daudzi no lēmumiem būs nepopulāri un pat ļoti nepopulāri, taču tie tiks pieņemti sporta interešu vārdā, nevis balstoties uz atsevišķu komandu vai sportistu vēlmēm.

Info: autosport.com
Foto: Dace Janova (4rati.lv)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *