Rallijsprinta Sarma 2009 galvenais favorīts Jānis Vorobjovs

Info:LAF SAK preses dienests
Foto: Fotoaģentūra “4rati”

1. februārī Gulbenes apkārtnes ceļos ar rallijsprintu „Sarma 2009″ sāksies Latvijas 2009. gada rallijsprinta čempionāts. Par lielāko intrigu gādājis viens no atraktīvākajiem un ātrākajiem Latvijas rallija braucējiem Jānis Vorobjovs („Mitsubishi EVO VII”), kurš kopā ar stūrmani Guntaru Zicānu plāno aizvadīt pilnu rallijsprinta sezonu.

Šīs nedēļas nogalē sāksies Latvijas rallija un rallijsprinta čempionāti. Rallisti sezonu atklās sestdien Lietuvā ar ralliju „Winter rally 2009″, bet svētdien Gulbenē uz starta izies rallijsprinta čempionāta dalībnieki. Rallijsprinta „Sarma 2009″ organizatori izveidojuši ļoti interesantu trasi. Vienīgi pirmā „dopa” ar nosaukumu „Kamalda” sākuma daļa ir izmantota iepriekšējos gados, bet pārējie divi ātrumposmi rallijsprintā nav lietoti jau labu laiku. „Dops” „Gaujmala” (garākais šī gada „Sarmā” – 12,34 km) savulaik izmantots vēl padomju laikos, bet „Kalves” ir zināms kā lielā rallija ātrumposms. Katrs ātrumposms sportistiem būs jāveic divas reizes. Skatītājiem jāņem vērā, ka pauzē ceļi netiks atvērti vispārējai satiksmei. Rallijsprinta „Sarma 2009″ svinīgais starts paredzēts svētdien, 1. februārī plkst. 10 pie Gulbenes kultūras centra, bet pirmā ātrumposma starts jau plkst. 10:13. Šoreiz kā pirmie trasē dosies sporta grupu braucēji. Laureāti, kuri tiks noteikti pēc vairāk nekā 60 km sporta režīmā veiktas trases, tiks apbalvoti plkst. 17:30 kafejnīcā „Kantes Krogs”.

Svētdienas rītā, kuru sinoptiķi sola ļoti aukstu, uz starta gatavas iziet 53 ekipāžas sporta grupās un 16 „Road” ieskaitē. Pirmie divi starta numuri piešķirti duetiem, kuri startēs „Open” grupā ar garajām sporta radzēm – pirmais numurs Gatim Vecvagaram/Aināram Kalniņam („Subaru Impreza”), bet otrais Gintam Bremzem/Tomam Freibergam („Audi S2″). Par lielāko intrigu jaudīgākajā 4WD+ grupā parūpējies Jānis Vorobjovs („Mitsubishi EVO VII”, „Sarmā” 3. starta numurs) – pieredzējušais un titulētais rallists kopā ar stūrmani Guntaru Zicānu plāno aizvadīt pilnu rallijsprinta sezonu. Lielākā daļa līdzjutēju paredz Vorobjovam vieglu uzvaru, taču ir arī tādi, kas prognozē nopietnu cīņu, it īpaši jau abos ziemas rallijsprintos, jo braukšana notiek ar ielas riepām, nevis kā lielajā rallijā ar tā saucamajiem „zāģiem”. Izskatās, ka šosezon, rakstot par 4WD+ grupas cīņām, tiks pieminēts daudz jaunu vārdu, jo no 2008. gada kopvērtējuma pirmā desmitnieka „Sarmā 2009″ startēs tikai viens pilots – Arvis Arums („Subaru Impreza”, 4. numurs), kura stūrmaņa pienākumus šosezon pildīs viens no 4WD klases labākajiem pilotiem Gatis Balgalvis. Rallijsprinta trasēs šogad neredzēsim četrkārtējos čempionus Jāni Dūci/Aivaru Anevicu (viņi sezonu plāno sākt ar lielo ralliju „Sarma 2009″ ), bet ar uzvarētāju „Mitsubishi EVO VIII” startēs Jāņa vecākais brālis Raimonds (8. numurs) kopā ar stūrmani Gunti Kampi. Nenoliedzami pērnā gada 4WD klases čempioni Dūcis/Kampe uzskatāmi par pretendentiem uz augstām vietām.

Arī 4WD grupa piedzīvojusi vairāku vadošo braucēju aiziešanu – no 2008. gada „top 5″ ierindā palikušas divas ekipāžas – Mareks Švarcs-Švampāns/Didzis Putniņš („Subaru Impreza RS”, 20. numurs) un Didzis Blūms/Aigars Rencis („Subaru Impreza RS”, 21. numurs). Taču priecē, ka kopējais sportistu skaits nav būtiski samazinājies – Gulbenē startēs 11 šīs grupas ekipāžas. Atceroties gulbenieša, 2008. gada vicečempiona Švarca-Švampāna ātrumu iepriekšējo gadu „Sarmās”, tieši viņš uzskatāms par galveno favorītu pirmajās sacīkstēs un arī sezonas kopvērtējumā.

1600 grupā trasē diemžēl vairs neredzēsim trīskārtējos čempionus, LAF Sporta meistarus Andri Andiņu/Māri Ešmani („VW Golf II”). Neilgi pirms jaunās sezonas sākuma par nodomu izlaist ziemas posmus paziņoja arī sudraba laureāti Arnis Alksnis/Armands Pārupe („Lada Samara”). Ierindā būs 3. vietas ieguvēji Mārcis Strautiņš/Guntis Mūrnieks („Suzuki Ignis”, 22. numurs). Ļoti nopietni sezonai gatavojušies brāļi Atis un Nauris Bruņinieki („VW Golf II”, 26. numurs). Pirms gada Gulbenes ceļos ļoti ātri bija Mārcis Ķenavs/Armands Ķenavs („VW Golf II”, 27. numurs), kas savu gatavību uz augstākajiem mērķiem nodemonstrēja, uzvarot 2008. gada čempionāta pēdējā posmā Aizputē.

Toties 1600+ grupā šosezon atkal varēsim vērot iepriekšējā gada trīs labāko ekipāžu cīņu (atcerēsimies, ka kopvērtējumā šo trio šķīra tikai 3 punkti). Nomināli par favorītu jāuzskata lielā rallija N3 grupas čempionus un rallijsprinta bronzas medaļu ieguvējus Uldi Briedi/Monvīdu Austrumu („Renault Clio”, 11. numurs), taču pret to noteikti iebildumi būs valdošajiem čempioniem Kristam Kalniņam/Andžejam Jankovskim („VW Golf II”, 9. numurs) un sudraba medaļniekiem Kasparam Brencim/Armandam Ziemelim („Honda Civic Type R”, 10. numurs).

Arī „Road” grupā, kurā dalībnieku sacenšas pēc regularitātes principa, ierindā ir visi pērnā gada laureāti – Mareks Vītols/Uģis Renģe (2008. gadā stūrmaņa funkcijas pildīja Elvis Stankēvics) („Mitsubishi EVO”, 100. numurs), Māris Freibergs/Edgars Trūps („”VW Jetta”, 101. numurs) un Uldis Dūka/Pēteris Dūka („Opel”, 102. numurs). Iespējams, ka pārsteigumus var sagaidīt no ekipāžas Kaspars Bundzinieks/Māris Kulšs („Citroen C4″, 115. numurs) – iepriekšējās sezonās viņi bija zināmi kā 4WD klases stūrmaņi. Rallijsprintā „Sarma 2009″ debiju autosportā piedzīvos Latvijas prezidenta 16 gadus vecais dēls Kārlis Zatlers („Seat Leon”, 111. numurs), kurš startēs kopā ar pieredzējušo stūrmani Normundu Vugulu.

Rallijsprintu „Sarma 2009″ rīko SIA „Auto-Moto Autoskola”. Atbalstītāji: Gulbenes pilsētas dome, SIA „Sendija”, SIA „Audzes 2004″, SIA „Reklāmas darbnīca Kopa”, „Ponnse”, „Canon Serviss”, „Rallija Kalve”, SIA „Semetrons”, „Kantes Krogs”, laikraksts „Dzirkstele” un „Gulbenes televīzija”. Plašāka informācija par rallijsprintu „Sarma 2009″ pieejama www.autosport.lv un www.laf.lv.

Latvijas rallijsprinta čempionāta 1. posms „Sarma 2009″
Ātrumposmu starta laiki (1. februāris)
Nr. Nosaukums 1.a/m starts Trasi slēdz

1. Kamalda 1 10:13 8:47
2. Gaujmala 1 10:51 9:20
3. Kalves 1 11:32 10:01
4. Kamalda 2 12:54 8:47
5. Gaujmala 2 13:32 9:20
6. Kalves 2 14:13 10:01

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *