‘No Budget Racing’ – iespēja jauniešiem realizēt savu sapni par ralliju

Tu, kas šo lasi,  visticamāk, seko līdzi gan pašmāju, gan pasaules rallija notikumiem un droši vien esi arī sevi mēģinājis iedomāties, piemēram, jaudīgā sporta automašīnā lidojam tramplīnā pāri sajūsminātu skatītāju galvām, vai ne? Realitātē autosports ir ne tikai ļoti aizraujošs, bet arī ārkārtīgi prasīgs un nav noslēpums, ka tam ir vajadzīgs ne tikai talants un vēlēšanās braukt, bet arī pamatīgi finansiālie līdzekļi.

Tomēr ne vienmēr šo iespēju trūkums ir iemesls, lai atteiktos no sava sapņa un varbūt tieši Tu kopā ar savu stūrmani jau pavisam drīz varēsi stāties uz starta minirallijā, kas ne vienai vien ekipāžai ir bijis pirmais solis ceļā uz “lielo” ralliju.

Šādu izdevību jauniešiem piedāvā projekts No Budget Racing, kas nu jau ir izvērties pavisam konkrētā un jaudīgā mērķī   – nodrošināt pilnvērtīgu “Latvijas kausa izcīņas minirallijā” sezonu jaunai ekipāžai bez sava budžeta.

Idejas “vaininieki” ir Kristaps Skuja un Dinārs Pilmanis,  kuriem pirms nepilna mēneša kādā nejaušā sarunā, sākotnēji pat nedaudz kā joks, radās doma uzdāvināt  kādam jaunajam talantam mašīnu, ar ko piedalīties sacensībās.

Kristaps Skuja ar autosportu un mašīnām ir aizrāvies jau kopš bērnības. “Man  vienmēr ir paticis braukt un viss, kas saistīts ar automašīnām. Brālim bija 11 gadi un tētis nopirka BMW, lai iemācu viņam braukt.  Pašas pirmās sacensības bija Krauķos un uzreiz arī nokļuvām uz pjedestāla. Līdz minirallijam tiku, pateicoties manam bijušajam stūrmanim- pirms vairākiem gadiem aizbraucām uz Raunas posmu un tad tas viss arī iepatikās.”

Savukārt Dinārs Pilmanis atzīst, ka viņš autosportā ir iesācējs – aiz muguras ir tikai viena sezona minirallijā kā Oskara Kaņepa-Kalniņa stūrmanim. Interese par ralliju Dināram gan ir senāka, jo no pašiem pirmsākumiem ir justs līdzi sava novadnieka Didža Eglīša, Emīla Blūma stūrmaņa, veiksmēm un neveiksmēm.

Stāsta Kristaps Skuja: “Mums patīk braukt pašiem un mums gribas maksimāli daudz parādīt arī citiem, kas ir autosports. Sapratām, ka mēs taču nevaram vienkārši tāpat ņemt un uzdāvināt kādam mašīnu, un pēc tam skatīties Degpunktā, kas ar to “bembi” noticis. Tā nu nonācām pie secinājuma, ka pirms tam cilvēki, kas tiks pie šī auto, ir jāapmāca. Dinārs sazvanījās ar Emīlu Blūmu, es ar Kārli Nebaru, abi piekrita iesaistīties. Tobrīd mašīnas gan mums vēl nebija, toties mums bija riepas, ko jau bija apņēmušies nodrošināt vieni no pašiem pirmajiem  No Budget Racing atbalstītājiem “Džeka riepas”.

“Tālāk notikumi risinājās pavisam strauji”, turpina Kristaps. “Mums piezvanīja Artis Jēkabsons (kurš visu minirallija sezonu nodrošinās arī jaunās ekipāžas mašīnas apkalpošanu) un kopā ar Jāni Kapiņu no Goldingen auto mūsu rīcībā nodeva zeltaino raķeti jeb BMW, kas tad arī būs galvenā balva No Budget Racing atlases kārtu uzvarētājiem.”

Dinārs Pilmanis piebilst, ka jaunās ekipāžas ceļš uz miniralliju, sagatavošanās process un  sacensību sezonas norise, neslēpjot arī izmaksas, tiks publiski atspoguļotas un No Budget Racing  cer, ka tas iedos interesi, izpratni un vēlmi izmēģināt pašiem arī citiem jauniešiem.

“Pēc pirmā publiskotā TikTok video bijām patiešām pārsteigti par cilvēku atsaucību un piedāvājumiem palīdzēt īstenot  šo ideju.  Droši vien  atsaucība ir tik liela, jo te galvenais mērķis ir palīdzēt jauniešiem, kam vēl nav nekādas pieredzes un arī izdevības braukt, jo zinām, ka autosports nav lēts”, atzīst Dinārs.

Rallija “Cēsis” organizators Māris Millers atklāj, ka ir pievienojies projekta komandai, jo viņam iepatikusies ideja  – dot iespēju parādīt sevi jauniešiem, kas aizraujas ar autosportu, un viņš ir gatavs palīdzēt ar kontaktiem, pieredzi un padomu. Māris Millers atgādina savulaik Latvijā veiksmīgi realizēto “Okartes Autosporta akadēmiju”, kas, protams, bija vērienīgāks un jau uz ralliju vērsts koncepts, un kā rezultātā tika atklāts ne viens vien spilgts autosporta talants.

Māris, tāpat kā visa pārējā No Budget Racing komanda, uzsver, ka vislielākais gandarījums būs, kad jauniešiem viss izdosies un atlases rezultātā uzvarējusī ekipāža neapstāsies tikai ar minirallija sacensībām vien un,  kas zina, varbūt par viņiem reiz dzirdēsim arī saistībā ar “lielo” ralliju.

Arī Emīls Blūms, kura vārds Latvijas rallija sabiedrībā komentārus neprasa, atzīst, ka No Budget Racing projektā ir iesaistījies, jo vēlas atbalstīt jaunu cilvēku ienākšanu autosportā. Emīls ir gatavs dalīties ar savām zināšanām un uzkrāto pieredzi, palīdzot jauniešiem spert pirmos soļus minirallijā.

Jāatgādina, ka Emīls Blūms  2012.gadā uzvarēja jau iepriekš pieminētajā “Okartes Autosporta akadēmijas”  atlasē un uzskata, ka tieši tas viņam savulaik iedeva pareizo virzienu turpmākajā autosportista ceļā.

Tāpat padomu un atbalstu jauniešiem neliegs Kārlis Nebars, viens no 2011.gada “Okartes Autosporta akadēmijas”  finālistiem, kas arī ir pieredzējis un ātrs rallija braucējs. Kārlis neslēpj: “Pašam bija tā, ka ļoti gribējās braukt, bet ir ļoti grūti uzsākt, ja apkārt nav pareizo cilvēku, kas paskaidro un iedrošina.”

Lai gan sākotnējais plāns bija nobraukt 2024.gada minirallija sezonu, popularizējot No Budget Racing projektu, Kristaps ar Dināru tomēr nolēma negaidīt un dot jaunajai ekipāžai iespēju jau šogad – pašiem sezonu izlaižot un tā vietā dodoties līdzi uz sacensībām un palīdzot jaunajai ekipāžai.

“Līdz 11.aprīlim norisinās atlases pirmā kārta un  šeit potenciālās ekipāžas uzdevums ir pavisam vienkāršs: nofilmēt TikTok video, parādot sevi un pastāstot, no kurienes esat un kāpēc šķiet, ka tieši jūsu ekipāža ir vispiemērotākie kandidāti. Protams, svarīgi ir šajā video atzīmēt No Budget Racing, lai nekas netiktu palaists garām,” skaidro Kristaps Skuja.

Tiek gaidītas potenciālās ekipāžas – pilots un stūrmanis, jaunieši vecumā no 18-23 gadiem, ar B kategorijas autovadītāja apliecību un bez iepriekšējas pieredzes autosportā. Dalībnieku atlase notiks vairākās kārtās un tās finālisti vasaras sākumā sacentīsies gala pārbaudījumos, kur ātrākā un veiksmīgākā ekipāža tiks pie pilnībā apmaksātas šī gada minirallija sezonas.

“Pats svarīgākais, lai iekšā ir tā degsme un mums gribas redzēt arī talantu, jo patiešām gribam atbalstīt kādu,  kam rallijs līdz šim bijis nerealizējams sapnis”, norāda idejas autori.

Lai gan No Budget Racing draugu un labvēļu loks jau ir samērā plašs, palīdzīgu roku nekad nav par daudz un visi, kas vēlas iesaistīties, tiek gaidīti pievienojamies  projekta atbalstītājiem:

Džeka Riepas, Inovahouse, Ledakcijas, Goldingen auto, Jekabsons Garage, EAWRAPWORKS, Podcasts ReSTarts, Stikelyz, Hrc dyno,  SIA Emi St, Blast, Avota ūdens “Svētavots”, 4rati.lv, Emīls Blūms, Kārlis Nebars, Māris Millers.

Informāciju sagatavoja:
Dace Janova
www.4rati.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *