Inguna Grišāne – nākamais solis ir minirallijs

Par spīti stereotipam, ka autosports  – tā ir vīriešu pasaule, ir sievietes, kas pierāda pilnīgi pretējo, sacensību trasē jūtas kā zivs ūdenī un nereti izrādās ātrākas arī par stiprā dzimuma pārstāvjiem. Tāda ir arī Inguna Grišāne, šī gada pirmās vietas ieguvēja dāmu klasē gan Rīgas Ziemas kausā, gan Kurzemes Ziemas kausa izcīņā.

 Pati Inguna smejas, ka dzīvē ir klusa un mierīga un, ja pirms gadiem 10 kāds būtu teicis, ka viņa tā aizrausies ar autosportu, noteikti neticētu. Toties šobrīd savas angļu valodas skolotājas autosporta gaitām jūt līdzi skolnieki Engures un Tukuma vidusskolās un arī darba kolēģi.

“Iepazinos ar vīru, kad man bija 15, viņš iemācīja mani braukt ar “pasātu”.  Tiklīdz sasniedzu 18 gadu vecumu, nākamajā dienā uzreiz noliku tiesības un iegādājos Audi, kas joprojām, tāpat kā BMW, ir mana mīļākā auto marka.  Jau pirms sāku piedalīties sacensībās,  pa ielām sāku braukt mazliet ātrāk”, smejas Inguna.

“Man vīrs ir saistīts ar ralliju jau no bērnības, viņš iemācīja arī mani nebaidīties no ātruma. 2017.gada vasarā uzzinājām, ka netālu no mums notiek autokrosa sacensības, aizbraucām paskatīties un vīrs ierosināja pamēģināt. Mums tolaik bija BMW E36, tautā saukta par “žurku”, pilnīga  ielas mašīna un ar to arī sākām startēt.  Sākumā pavisam mierīgi, tad kāds cīņas karstumā iebrauca BMW sānā un pēc tam jau vairs nebija ko zaudēt. Tā sāku braukt aizvien drošāk, un piedalīties arī nākamajās autokrosa sacensībās.”

Lai gan beidzamos gados Inguna startē pārsvarā autosprinta sacensībās, viņa atzīst, ka kross joprojām ir tuvs tur valdošās aizraujošās atmosfēras dēļ. “Pirmos gadus braucām ļoti intensīvi, tad arī Tukumā parādījās sprinti – A&M Autosports organizētie pasākumi. Kross man joprojām patīk, tur ir lielāks adrenalīns, sprints vairāk noder treniņam, tajā mācās pierast pie ātruma un uzlabot braukšanas prasmes”.

Inguna savulaik ir veiksmīgi izmēģinājusi spēkus arī folkreisa sacensībās, pie tam esot tur vienīgā no dalībniekiem, kas startēja ar aizmugures piedziņas automašīnu. Tāpat pozitīva pieredze ir gūta arī Lietuvā notiekošajā autokrosā.  

Pie neskaitāmām balvām dažādu autosprinta sacensību posmos (kopā veselas 44 godalgotas vietas!), uzvaras ir gūtas arī desmit sacensību kopvērtējumos un par pašām vērtīgākajām Inguna uzskata izcīnītās RWD klasē, kur konkurence ir daudz lielāka, nekā dāmu ieskaitē.

 “Patīk mēroties ar spēkiem ne tikai dāmu vērtējumā. Pa vidu ir bijuši arī pārtraukumi (šobrīd Grišānu ģimene audzina divus bērnus), bet tā vēlme braukt jau nekur nepazūd. Šoziem pirmo reizi startēju ārpus Tukuma novada notiekošās sacensībās un pirmo reizi ar Audi A4 quattro, jo pirms tam sacensībās piedalījos tikai ar aizmugures piedziņas mašīnu. Protams, gribējās braukt vēl vairāk, bet visas ziemas sacīkstes nobraucām ar vienām sniega riepām, līdz ar to arī nevarēju parādīt savu patieso ātrumu,” atklāj Inguna.

Nākamais Ingunas mērķis ir izmēģināt savus spēkus minirallijā. “Manuprāt, minirallijs ir nākamais līmenis pēc autosprinta, un kādreiz  tas likās kaut kas pavisam neaizsniedzams. Tomēr, uzzinot par šogad plānoto minirallija posmu tepat Talsos, sāku interesēties vairāk, pētīt nolikumus, vākt informāciju, analizēt citu braucēju onboard ierakstus”, stāsta Inguna.

“Noteikti nevarētu būt stūrmane, jo pie stūres pati kontrolēju situāciju un jūtos pārliecinātāka.

Agrāk vienmēr braucu viena pati, bet tad šogad, braucot uz Kurzemes Ziemas kausa sacensībām, nevarēju atrast lidlauku un nokavēju iepazīšanos ar trasi. Izlīdzēja vīrs, kurš apsēdās blakus ar trases shēmu un sapratu, ka stūrmaņa atbalsts sniedz arī lielāku drošības sajūtu.”

“Gribu parādīt, ko varu sasniegt minirallijā un esmu pārliecināta, ka man ir, ko parādīt”, neslēpj autosportiste.

Tomēr ar ģimenes budžetu vien,  lai varētu pilnvērtīgi startēt minirallijā, nepietiek un Inguna Grišāne šobrīd priecātos par sadarbības partneriem un atbalstītājiem, lai rastu iespēju piedalīties jau pirmajā šīs minirallija sezonas sacensībā “Gulbis”, kas norisināsies Gulbenes pusē 8.jūnijā.

 Ingunas Grišānes izcīnītās godalgotās vietas autosprintu kopvērtējumos:

 2.vieta autosprintā Dāmu klasē 2018.gada vasaras sezonā (Port/Ugāle)
1.vieta Dāmu klasē 2018. gads Vasaras Kauss autosprintā (A&M Motorsport)
2.vieta Dāmu klasē 2017./2018. gada Ziemas kauss autokrosā
2.vieta Dāmu klasē Advertex Vasaras kauss autosprintā 2019.gads
2.vieta Dāmu klasē Ziemas kauss 2018./2019.gads
2.vieta RWD klasē Ziemas kauss 2018./2019.gads
3.vieta RWD klasē 2020.gads Vasaras Kauss autosprintā (A&M Motorsport)
1.vieta Dāmu klasē 2020. gads Vasaras Kauss autosprintā (A&M Motorsport)
1.vieta Dāmu klase Rīgas Ziemas Kauss 2023./2024.gads
1.vieta Dāmu klase Kurzemes Ziemas Kauss 2024 (EVEautosport)

Teksts un foto: Dace Janova, www4rati.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *