Raganas katla driftam Biķerniekos šonedēļ desmit gadu jubilejas sacensības

Foto: publicitātes

Tieši pirms 10 gadiem bija pirmā reize, kad Biķernieku kompleksās sporta bāzes Raganas katlā notika pirmās drifta sacensības. Šī Biķernieku trases daļa izceļas ar pamatīgām reljefa maiņām, nepārskatāmiem līkumiem un mazām drošības zonām, padarot to par neaizmirstamu piedzīvojumu un gaidītākajām sacensībām sezonā gan braucējiem, gan skatītājiem.

Pirmās drifta sacensības Raganas katlā 2015. gadā bija īpašas ar to, ka tās notika maijā kā sezonas atklāšanas posms. Pirmajās sacensības uz starta stājās tikai PRO klases sportisti un tas bija arī Baltijas čempionāta ieskaites posms. Kāds tad bija pjedestāls pirmajā Raganas katla posmā? Uzvaru izcīnīja lietuvietis Andrius Čibirka, aiz sevis atstājot Jāni Eglīti un Ingusu Jēkabsonu. Interesanti, ka ceturtais palika lietuvietis Timas Simiška, kurš šogad būs viens no vērtējošajiem tiesnešiem šajās sacensībās.

2016. gads arī bija īpašs, jo šoreiz katlos sezonu atklāja visas 3 ieskaites klases – gan Street, Semi Pro un PRO. Šāds lēmums toreiz bija saistībā ar to, ka lielajā Biķernieku trases daļā notika seguma maiņas remontdarbi. Toreiz Street klases braucēji nemaz nebija priecīgi tur aizvadīt savu pirmo posmu sezonā, jo nekad vēl nebija braukuši pa šo bīstamo konfigurāciju. Tagad viņi būtu priecīgi, bet drošības dēļ viņiem sacensības tur nenotiek, kalpojot kā motivācija virzīties pa klasēm augstāk.

Katli Raganas Katls No Augsas 2

2017. gads bija īpašs ar to, ka Raganas katla sacensības pārcēlās uz septembri, un nu jau tās ir kļuvušas par lielisku tradīciju septembra sākumā. 2017. gadā uz starta Raganas katlā stājas tikai Semi Pro un Pro klases. Starp citu šajā gadā Nikolass Bertāns tieši Raganas katlā uzvarēja savu pirmo tandēmu, 13 gadu vecumā pirmo reizi stājoties uz starta Semi Pro klasē. Šogad jaunākais sportists, kurš izies uz starta Raganas katlā būs lietuvietis Gustas Valainis, un kopā ar Raganas katla 10 gadu jubileju viņš tieši sacensību laikā svinēs savu 15. dzimšanas dienu.

2018. gadā Street klasei tika dota iespēja aizvadīt vēlreiz posmu Raganas katlā. Tas gan viņiem bija arī noslēdzošais posms šajā Biķernieku trases daļā, jo organizatori un LAF Drifta komisija lēma, ka šī konfigurācija ir pārāk bīstama Street klases automašīnām.

2019. gadā Raganas katla sacensībās piedalījās ļoti daudz Ziemeļeiropas drifta pārstāvji. Sportisti no Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un citām Eiropas valstīm bija ieradušies iemēģināt šo aizraujošo konfigurāciju. Interesants fakts, ka šī bija pirmā reize, kad Latvijā ieradās ciemos Lauri Heinonens. Viņam gan šajās sacensībās īsti labi neveicās tandēmos, bet šobrīd tieši Lauri ir starptautisko sacensību “Drift Masters” kopvērtējuma līderis pirms sezonas noslēguma posma Varšavā un viens no populārākajiem Eiropas drifteriem. Un vēl viens interesants fakts – septiņi no sportistiem, kuri brauca 2019. gadā, būs uz starta arī šogad.

Katli Bilde11

2020. gadā jeb gadā, kad viss notika savādāk, Raganas katla posms tāpat notika. Šis starp citu tajā “īpašajā” gadā bija pirmais PRO posms Latvijā sezonas laikā, pirmajam posmam notiekot vien 29. augustā. Jāatzīmē, ka 2021. gadā, kad turpinājās ierobežojumi, Raganas katla sacensības bija vienas no retajām, kuras notika, uz starta stājoties 60 dalībniekiem no 5 valstīm. Dažāda veida pārbaudes, sertifikāti, bet par spīti visam, Raganas katls pulcēja gan sportistus, gan skatītājus, ļaujot baudīt autosporta sacensības.

2022. gadā pirmo reizi Raganas katla sacensībās redzējām Kristapu Blušu. Viņš parādīja labu sniegumu, piekāpjoties vien tā gada Latvijas drifta čempionam Rolandam Bērziņam. Pagājušajā gadā Raganas katls uzņēma visvairāk apmeklētājus un sportistus. Pirmo reizi šajā vietā, meža vidū, it kā Rīgā, bet tai pat laikā nekurienē, jo telefona zonas tur nav, Biķernieku trases kalniņi bija piepulcinājuši lielus drifta fanu pūļus, noteikti neliekot vilties nevienam, jo šīs bija vienas no spilgtākajām sacensībās šajā konfigurācijā, kādas bijušas.

Katli Vero No Kalniniem

PRO klasē uzvarēja Bertāns, aiz sevis atstājot Karelu Pīroju, kam šis bija viņa pirmais pjedestāls PRO klasē, bet kā trešais Jānis Jurka, kurš tieši Raganas katlā šosezon atkal atgriezīsies uz starta. Semi Pro klasē cita interesanta nianse, uzvarēja igaunis Arti Kannisto, kuram šis arī bija pirmais pjedestāls, aiz sevis atstājot Dānielu Lāci, savukārt trešais Aleksandrs Vlasovs, kuru cerams šogad redzēsim uz starta PRO klasē. Pašlaik sportists iegulda visus spēkus, lai pēc “Drift Masters” Rīgas posmā piedzīvotās avārijas atjaunotu savu sporta automašīnu.

Šogad jau desmito reizi Raganas Katlā notiks drifts, un arī šogad ir jau īpašas lietas kuras pieminēt. 2023. gada izskaņā Raganas katla daļā tika uzliets jauns asfalts, tas nozīmē, ka šogad sacensības notiks pa pilnīgi jaunu segumu, kas būs liels izaicinājums visiem pilotiem. Dalībnieku skaits plānojas būt ap 60 sportistiem, kas nozīmē, ka sagaidāmas skaistas un sīvas cīņas, jo līdz sezonas beigām atlikuši vien tikai divi posmi.

Raganas katla sacensības notiks 7.-8. septembrī. Sestdienā tiks aizvadīti treniņbraucieni un kvalifikācija, savukārt svētdien būs galvenā sacensību diena, kad notiks tandēmu treniņi gan semi pro, gan pro klasēm, kā arī, protams, galvenās tandēmu cīņas. Plašāka informācija pieejama gan Latvia drift sociālajos tīklos, gan arī mājaslapā www.driftlatvia.com/.

Informāciju sagatavoja: 
Elīne Berķe Bluša

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *