Latvijas autokrosa čempionāta posms Tepera trasē izvēršas spraigs, kopvērtējums – neskaidrs

Foto: AXLatvia

Vakar, 18. augustā, svinot Tepera trasei 30, aizvadīts Latvijas autokrosa čempionāta un kausa, kā arī Igaunijas autokrosa čempionāta piektais sacensību posms. Uz starta 116 sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Sacensībās pieļautas kļūdas un zaudēti svarīgi kopvērtējuma punkti, sezonas iznākums neskaidrs, lielākā daļa čempionu tiks noskaidroti noslēguma posmā Bauskā. 

Mini bagiju 160cm3 klasē stabils brauciens Adrianam Ščerbinskim, Oliveram Vilhelmam un Ivo Ošam, viņi augstākajās pozīcijās kvalifikāciju summā, kā arī šādi sadalīja vietas fināla braucienā. XTM Mini bagiju klasē nepārspēta piektajā posmā Marta Skustā, uzvara kvalifikācijās un uzvara posmā, otrais Markuss Žvagins, bet trešais Haralds Jānis Rudzājs.

Junior Xtreme klasē izcils posms Jānim Kozlovskim, trīs uzvaras kvalifikācijās un pārliecinoša uzvara fināla braucienā, šobrīd Kozlovskis noslēdz līderu trijnieku sezonā. Otro vietu posmā un sezonā noturējis Marsels Romanovskis. Sezonas līderim Robertam Čākuram šis nebija veiksmīgākais posms, vien piektā pozīcija kvalifikāciju summā, fināla braucienā bija jāiespringst, lai tiktu garām konkurentiem, viņš ierindojās trešajā pozīcijā.

Xtreme klasē jau ierasti – spraigs fināls un interesantas cīņas par pozīcijām. Pēc kvalifikācijām Mikus Neško pirmais, Oskars Zaķītis otrais, bet trešā pozīcija Robertam Rumbeniekam. Fināla braucienā pirmā līkuma drāma, diemžēl cīņu nepēja turpināt Emīls Lapsa, no sadursmes spēja izkļūt Jānis Bogdasarovs un Daniels Rašmanis. TOP3 sastāvs pēc pirmā apļa – Zaķītis, Neško, Rumbenieks. Jau pēc pāris apļiem Rumbenieks un Neško tika garām Zaķītim. Rumbeniekam pēc veiktā džokera izdevās noturēt līderpozīciju, tomēr jau neilgi pēc tam, viņa bagijam kaut kas notika un viņš izstājās no cīņas. Neško pakāpās uz pirmo pozīciju, Zaķītis otrais, bet līderu trijniekā iespraucās Jānis Bogdasarovs. Neško kopvērtējumā izrāvies vadībā, viņu pārspēt nebūs iespējams, varam sportistu apsveikt ar ceturto čempiona titulu karjerā, Rumbenieks un Bogdasarovs ar vienādu punktu skaitu ieņem otro un trešo pozīciju. 

B1600 bagiju klasē dienas favorīts Niks Apfelbaums, šī brīža kopvērtējuma līderis. Fināla brauciens šķietami mierīgs, Apfelbaums pirmais, Justs Grencis otrais, Aleksandrs Ņikitins trešais, tomēr cīņā par trešo pozīciju pievienojās Māris Riekstiņš. Ar skaistu manevru Riekstiņam izdevās tikt garām Ņikitinam. Fināla līderis droši devas pretī uzvarai, bet pēdējā līkumā viņa bagijs pēkšņi apstājās, to izmantoja Grencis un finišu sasniedza pirmais, Apfelbaums spēja turpināt braucienu un vien par “īkšķa” tiesu finišu sasniedza pirms Riekstiņa.

Open klasē uz starta, pēc iespaidīga kūleņa Vecpils posmā, atgriezās Uldis Megnis, mehāniķi spēja no jauna “uzcelt” viņa Subaru automašīnu. Kvalifikāciju summā Ints Jeršovs pirmais, Uldis Megnis otrais, bet trešā Kitija Jeršova – tieši šādā secībā noslēdzās arī Open klases fināla brauciens. VAZ klasika klasei šajā posmā pievienojās Jānis Gustāns, startējot gan Open, gan VAZ klasēs. Pēc kvalifikācijām trīs Jāņu sastāvs TOP3 – Jānis Logins, Jānis Balodis, Jānis Gustāns. Fināla braucienā Jānis Logins un Jānis Balodis cīnījās par pirmo pozīciju, tomēr Logins bija pārāks, Balodis finišā otrais. Cīņa par trešo pozīciju starp Ivo Žildi un Ediju Zimzu. Zimza džokeri veica ātrāk, tāpēc izmantoja izdevību un tika garām Žildem, kad viņš devās džokerī, Zimzam trešā vieta posmā.

1600 klasē varam priekšlaicīgi sveikt šī gada čempionu Dāvi Ūdri. Smiltenes fināls Dāvim ar pārsistu ratu, bet viņš spēja turpināt braucienu un noslēgt to ceturtajā pozīcijā. Ātrākais Teperī Jānis Nagla, Juris Narubins otrais, bet trešā pozīcija debitantam Linardam Jasonam. Jāpiebilst, ka Jasonam fināla braucienā izkrita priekšējais stikls, bet sportists kaujinieciski devās sava pirmā pjedestāla virzienā.

2000 Super klases fināls neiztika bez īpaši spraigiem momentiem. Kvalifikāciju summā pirmais Miks Gabrāns, otrais Ritvars Kārkliņš, bet trešais Māris Mardoks. Fināla brauciena pirmais līkums veica korekcijas un jau pēc pirmā apļa pirmajā trijniekā Miks Gabrāns, Māris Mardoks un Ivo Gabrāns, bet Kārkliņš vien sestais. Fināla brauciens jau bija ieskrējies, kad finiša līkumā Sandris Vigulis apgāzās uz sāna, brauciens apturēts, jo sportists uzreiz netika ārā no auto. Noteikts atkārtots starts, šoreiz bez Viguļa.

Otrais fināla mēģinājums – Miks Gabrāns parliecinoši devās pretī uzvarai Smiltenes posmā, to arī sasniedzot. Otrajā pozīcijā turējās Māris Mardoks, trešais Ivo Gabrāns, bet ceturtajā pozīcijā Ritvars Kārkliņš. Kārkliņš pakāpās uz trešo pozīciju, kad Mardoks devās džokerī. Kļūda Ivo Gabrāna izpildījumā, kūlenis turpat, kur Vigulim, šoreiz sportists tika ārā no automašīnas un brauciens turpinājās. Māris Mardoks izstājās no cīņas, šo iespēju izmantoja Mairis Vigulis un pakāpās uz trešo pozīciju. Finišā pirmais Miks Gabrāns, otrais Ritvars Kārkliņš, bet trešais Mairis Vigulis.

B6000 klasē skaistas cīņas par šī posma pjedestālu. Nepārspēts pagājušā gada čempions, igaunis, Ots Kevai, viņš sasniedza uzvaru, atlikušās pozīcijas brāļiem Ramatiem, otrais Ainārs Ramats, bet trešais Dinārs Ramats.

D12 klasē pirmā pozīcija igauņu pilotam Veiko Hiršnikam, otrais Bruno Leimanis, bet trešais arī igauņu sportists Marko Tīnas. D13 klasē igaunis Heigo Ojasārs pirmais, otrajā pozīcijā Andris Ribaks, bet trešais Tauri Toims no Igaunijas.

Autokrosa sacensību rezultāti pieejami ŠEIT.

Tuvojoties sezonas izskaņai, kopvērtējums sportistiem kļuvis pavisam svarīgs, līderi pēc aizvadītiem pieciem sacensību posmiem:

XTM Mini bagiji: 1. Marta Skustā (83 p.) 2. Marians Bērzkalns (75 p.) 3. Gustavs Korņējevs (69 p.)
Mini bagiji 160cm3: 1. Ivo Ošs (99 p.) 2. Adrians Ščerbinskis (77 p.) 3. Jēkabs Linde (57 p.)
Junior Xtreme bagiji: 1. Roberts Čākurs (86 p.) 2. Marsels Romanovskis (79 p.) 3. Jānis Kozlovskis (75 p.)
Xtreme bagiji: 1. Mikus Neško (109 p.) 2. Roberts Rumbenieks (78 p.) 3. Jānis Bogdasarovs (78 p.)
B1600 bagiji: 1. Niks Apfelbaums (91 p.) 2. Māris Riekstiņš (85 p.) 3. Aleksandrs Ņikitins (76 p.)
Open: 1. Ints Jeršovs (94 p.) 2. Kitija Jeršova (74 p.) 3. Uldis Megnis (73 p.)
VAZ klasika: 1. Jānis Logins (81 p.) 2. Edijs Zimza (77 p.) 3. Ivo Žilde (76 p.)|
1600: 1. Dāvis Ūdris (108 p.) 2. Juris Narubins (72 p.) 3. Jānis Nagla (68 p.)
2000 Super: 1. Ivo Gabrāns (91 p.) 2. Miks Gabrāns (86 p.) 3. Sandris Vigulis (56 p.)

Pēc diviem posmiem:

B6000: 1. Ots Kevai (43 p.) 2. Ainārs Ramats (36 p.) 3. Dinārs Ramats (33 p.)

Detalizēti kopvērtējuma rezultāti pieejami ŠEIT.

Latvijas autokrosa čempionāta un kausa lielais sezonas noslēgums leģendārajā Mūsas trasē, Bauskā norisināsies 1. septembrī, kur noskaidrosim čempionus un labākos braucējus šajā sezonā. Biļetes pieejamas ŠEIT

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *