No sezonas lielākajām Baltijas autošosejas sacensībām latvieši ved mājās vairākas uzvaras

Foto: batcc.eu

Ar rekordlielu 145 dalībnieku skaitu aizvadītajās brīvdienās noslēdzies kārtējais Baltijas autošosejas čempionāta posms Pērnavā, kur pievienojās arī Polijas nacionālais autošosejas čempionāts. Lielajā konkurencē vairākas uzvaras godam izcīnīja arī Latvijas autosportisti.

“Parnu Summer Race” sacensības bija ceturtais Baltijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas autošosejas čempionāta posms, kurā dalību ņēma arī sportisti no Somijas, Francijas, Izraēlas un Nīderlandes.

“GT” klases brauciens bija iespaidīgas, pasaules klases tehnikas bagāts. 26 dalībnieki uz starta līnijas no Latvijas, Lietuvas, Somijas un Polijas nodrošināja augsti aizraujošas un baudāmas sacensības. Uzvaras visos trīs sacensību braucienos svinēja viesi no Polijas, bet Baltijas čempionāta ātrākajā klasē “BGT PRO” otrā vieta latviešu sportistam Artūram Batrakam, kurš cīņā par uzvaru piekāpās lietuvietim Robertas Kupčikas. “BGT AM” klasē uzvara 10 dalībnieku konkurencē Latvijas komandas “Porsche Latvija” pilotam Mārtiņam Lukstiņam, bet trešā vieta klasē “LV Racing” pārstāvim Ivaram Valleram. “BTC4” klasē otrais Ikars Putniņš, bet trešais Artūrs Šimins.

“BMW 325 CUP” klasē uzvaras un vietas uz goda pjedestāla nenāk viegli, bet Pērnavas sacensībās kārtējās divas uzvaras Ričardam Šubeckim 31 dalībnieka konkurencē. Šubeckim šosezon septiņas uzvaras astoņos sacensību braucienos. Pērnavā, startējot no pirmās starta vietas, Šubeckim izdevās noturēt pirmo pozīciju sacensību startā. Lai arī lietuviešu sportists Julius Kirsis visus 14 apļus bija cieši aizmugurē, apdzīšanas mēģinājums nesekoja. Trešā vieta braucienā Aurimas Mištautas, bet ceturtais Matīss Maļinovskis. Otro braucienu no pirmās vietas sāk Krišjānis Oskerko, Kirsis no otrās, bet trešais Šubeckis, kurš pirmajā līkumā apsteidz lietuvieti, bet otrā apļa vidū apsteidz arī Oskerko, pārņemot un noturot vadību līdz sacensību finišam. Divu braucienu summā uzvara Šubeckim, otrais Kirsis, bet trešā vieta vēl vienam lietuvietim Aurimas Mistautas. Ceturtais Krišjānis Oskerko, bet sestā vieta Matīsam Maļinovskim. “Masters” ieskaitē jeb dalībniekiem pēc 40 gadu vecuma trešā vieta Artjomam Kočlamazašvili. “Gentlemen” ieskaitē otrais Atis Veismanis, bet trešais Normunds Dobums.

“V1600” un “ABC Race” klasēs šīs bija sezonas noslēdzošās sacensības Baltijas čempionāta ieskaitē. “V1600” titula cīņa bija starp diviem pilotiem – Viesturu Ozolu un igauņu sportistu Ragnar Simuland. Kārtis abiem samaisīja Arvīds Rumbēns, kurš aktīvi iesaistījās abu pilotu savstarpējā duelī un svinēja uzvaras visos trīs sacensību braucienos, izcīnot uzvaru arī posma kopvērtējumā. Pirmajā braucienā otrais Ozols, noturot aiz sevis Simuland un samazinot igauņa pārsvaru kopvērtējumā, bet otrajā braucienā Ozols piekāpjas Simuland, finiša līniju šķērsojot trešais, tomēr tiesneši lemj par soda piešķiršanu, kā rezultātā braucienā Ozols tiek nobīdīts uz piekto vietu. Dzinēja defekta dēļ Ozolam trešai brauciens ir formalitāte – Simuland finisē otrais un izcīna čempiona titulu. “ABC Race” klasē pirms noslēdzošā posma čempionāta līderim Naurim Agafonovam bija astoņu punktu pārsvars pār ciešāko sekotāju Mareku Matvejevu. Tā kā uz galda bija 75 punkti, tituls bija jāizcīna trasē. Un Agafonovs stipru signālu raidīja jau pirmajā braucienā – uzvara! Sekojošās ceturtās un otrās vietas bija vairāk kā pietiekami, lai nodrošinātu čempiona titulu, Agafonovs arī ātrākais iesācēju jeb “Rookie”vērtējumā. Sezonā otrais Mareks Matvejevs, trešais Artūrs Daņilevskis. Bet Pērnavas sacīkstē uzvara Kristapam Stikutam – divas uzvaras un viena otrā vieta braucienos.

Apvienotajā “Touring Cars” braucienā uz starta stājās 25 dalībnieki. Jaudīgākajā “BTC3” klasē neapturams bija lietuvietis Tomas Jatkevicius – trīs uzvaras, trīs braucienos. Otrā vieta debitantei Martai Starkai, bet trešā vieta vēl vienam Latvijas pārstāvim Emīlam Jakrinam. Viskuplāk pārstāvētā klase braucienā bija “BTC2”, kurā trasē devās 11 dalībnieki. Posma kopvērtējumā ātrākais igaunis Kairo Kallas, otrais Agnius Narbutas no Lietuvas, bet trešais sezonas līderis Simo Lind. “BTC1” klasē jeb automašīnām līdz 1,6 motoru tilpumam lieliska debija padevās “Rode Racing” komandas pilotam Valdim Kikustam – uzvaras visos braucienos, aiz sevis atstājot pērnās sezonas čempionu Dovydas Akstinas. Treša vieta Edgaram Plonim.

Īsta izturības sacensību burvība bija baudāma Baltijas un Polijas apvienotajā divu stundu izturības braucienā, kur tika sasniegts pilns starta laukums – 40 komandas. Uzvara absolūtajā vērtējumā un arī Polijas ieskaitē lietuviešu komandai “ES Motorsport”. “Flash Racing” komanda no Latvijas ilgi turējās sacensību vadošajās pozīcijās, tomēr tehnisku iemeslu dēļ bija no sacīkstēm jāizstājas. “BGT AM” klasē ātrāka komanda bija “LV Racing” ar pilotu Ivaru Valleru. “ABC Race” klasē uzvara piecu dalībnieku konkurencē “AMD Energija”, “BMW 325 CUP” klasē divu stundu ilgumā otra ātrākā komanda bija “Papas sacīkšu komanda/GD Auto”, bet “BTC1” klasē goda pjedestāla trešais pakāpiens komandai “Jūrmala/Papas sacīkšu komanda”.

Baltijas autošosejas čempionāta 2024. gada sezonas un piektais un noslēdzošais posms norisināsies no 20. līdz 22. septembrim Polijā, “Tor Poznan” trasē, kur Baltijas dalībnieki ieradīsies pirmo reizi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *