Latviju FIA ‘Motorsport Games’ digitālā autosporta kategorijā šogad pārstāvēs Dāvis Bite

FIA “Motorsport Games” Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) atlases digitālā autosporta “Esports GT” kategorijā divu posmu kopsummā uzvaru izcīnīja Dāvis Bite, kurš attiecīgi oktobra beigās dosies uz Valensiju, Spānijā, lai pārstāvētu Latvijas izlasi “autosporta Olimpiskajās spēlēs”.

Esports Gt Uzvaretajs 2

Atlases tehnisko pusi nodrošināja “Latvia Racing League”, kamēr pati braukšana notika “Assetto Corsa Competizione” platformā. Priekškvalifikācijā tika atlasīti 30 ātrākie piloti, kas attiecīgi ieguva iespēju tālāk sacensties divos sacensību posmos un izcīnīt ceļazīmi uz šī gada FIA “Motorsport Games”. Pirmo trijnieku priekškvalifikācijā veidoja Kristers Podēns, Māris Lorencs un Dāvis Bite, kurus piecu apļu summā šķīra vien 0,6 sekundes. Jāatzīmē gan, ka līdzīgu tempu demonstrēja arī Jānis Zvilna, Kristers Znotiņš un Mārtiņš Griķis, tādējādi bija paredzams, ka sacensībās būs ļoti sīvas un aizraujošas cīņas.

Pirmajā posmā, kas tika aizvadīts Valensijas trasē, uzvarēja Znotiņš, otrais Podēns, tomēr 15 sekunžu sods par sadursmes izraisīšanām viņam lika nokrist uz trešo vietu aiz Dāvja Bites. Izšķirošais otrais posms, kas norisinājās Pola Rikāra trasē, bija vēl dramatiskāks, jo problēmas piemeklēja divus no līderiem – Podēns, apdzenot par apli citu dalībnieku, piedzīvoja avāriju un pazaudēja vairākas vietas, savukārt pirmā posma uzvarētājam Znotiņam tika piešķirts sods par ātruma pārsniegšanu boksu apmeklējumu laikā, kas lika izkrist ārpus pirmā desmitnieka. Tikmēr Bite veiksmīgi izvairījās no sadursmēm un sodiem, uzvarēja braucienu un attiecīgi izcīnīja ceļazīmi uz FIA “Motorsport Games”.

Atgādināsim, ka Latvijas Automobiļu federācija šo atlasi rīkoja kopā ar “Latvia Racing League”, kas nodrošināja atlases tehnisko izpildījumu. Tāpat paldies jāsaka atbalstītājiem “USER Gaming Bar” un “DigitalRacingSystems”, no kuriem pēdējais parūpējās par īpašu balvu – “DigitalRacingSystems” atlases uzvarētājam apmaksās FIA “Motorsport Games” dalības maksu.

Esports Gt Uzvaretajs

Atlases uzvarētājs Dāvis Bite par aizvadītajām sacensībām: “Pirmajās sacīkstēs starts bija notikumiem bagāts un sapratu, ka šeit dalībnieki ir gatavi izlikt elkoņus, lai tiktu virsotnē. Sapratu ka, tas man kā vienam no sekotāju grupiņas līderiem var pavērt durvis uz kādu iespēju. Pēc starta kontaktiem zināju, ka, iespējams, tiks izdalīti sodi un darīju visu, ko varēju, lai noturētos ”soda” attālumā. Otrajās sacīkstēs ātrums jau bija līdzīgāks. Startēju piesardzīgi, bet jutu, ka varu turēt tempu. Tad pienāca neveiksmju sērija konkurentiem, un tas man pavēra durvis pārstāvēt Latviju FIA “Motorsport Games”. Biju ļoti tuvu, lai tiktu uz šo pasākumu pagājušajā ciklā, tāpēc ir gandarījums, ka šoreiz man tas izdevās.”

Turpinājumā Bite mina, ka “šī ir lielākā uzvara manā e-sportista karjerā. Par cik gala rezultāts nozīmē, ka oktobrī būs jāpārstāv visas valsts vārds, tas man uzlicis lielu atbildību pret sevi, lai kārtīgi sagatavotos sacensībām un atvestu mājās pieklājīgu rezultātu.” Atlases uzvarētājs ar digitālo autosportu aizraujas jau kopš bērnības, tomēr aktīvi tām atkārtoti pievērsās pirms pieciem gadiem. Šo gadu laikā “GMR Motorsport” komandas sastāvā izcīnītas gan uzvaras, gan čempiona tituli, tāpat arī Dāvis bija ļoti tuvu, lai pārstāvētu Latviju pagājušajās FIA “Motorsports Games”, ierindojoties atlases otrajā pozīcijā.

Jāatzīmē, ka Bitem izdevies piedalīties arī vienās autošosejas sacensībās reālajā dzīvē. Uzvarot “E-autosports” rīkotajās sacensībās “Assetto Corsa” platformā, galvenā balva bija pilnībā apmaksāta dalība “ABC Race” posmā. “Simulatorā iegūtās prasmes diezgan labi pārnesās uz reālo dzīvi. Braucot dzīvē, bija sajūta, ka esmu ieslēdzis citu simulatoru, pie kura vienkārši vajadzēja pierast. Rezultāti nebija paši augstākie, bet uz kopējā fona “nekritu ārā”, posmā Biķerniekos finišējot 9. vietā no 15 dalībniekiem,” tā par reālajā autošosejā pieredzēto stāsta Dāvis Bite.

FIA “Motorsport Games” šogad no 23. līdz 27. oktobrim norisināsies Valensijā, Spānijā, un šis autosporta olimpiskajām spēlēm būs jau trešais izlaidums. Atgādināsim, ka 2019. gadā “Esports” kategorijā Latviju pārstāvēja Krišs Jaunzemis, savukārt 2022. gadā Latvijas godu aizstāvēja Andrejs Gubarevs. Kopumā pagājušajā FIA “Motorsport Games” izlaidumā 2022. gadā Latvijas komanda bija pārstāvēta piecās no 16 kategorijām, 72 valstu konkurencē izcīnot 6. vietu. Kopskaitā seši sportisti – Kristaps Blušs, Andrejs Gubarevs, Reinis Nitišs, Toms Ozols, Maija Stakena un Valters Zviedris – aizstāvēja mūsu valsts godu, augstāko rezultātu sasniedzot Blušam, kurš izcīnīja zelta medaļu drifta disciplīnā.

Informāciju sagatavoja: 
Artūrs Virbulis,
LAF preses sekretārs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *