Rovanpera uzvar Zviedrijas rallijā, Evanss dzenas pakaļ un avarē

Elfina Evansa cīņa par uzvaru pasaules rallija čempionāta Zviedrijas posmā noslēdzās ar avāriju svētdienas pirmajā ātrumposmā, kamēr sacensībās pirmo vietu izcīnīja soms Kalle Rovanpera. “Toyota” komandas pilotam šī ir trešā uzvara WRC karjerā.

Sacensību noslēdzošo dienu Evansam būtu bijis jāsāk astoņas sekundes aiz komandas biedra Rovanperas, taču viņam tika piespriests desmit sekunžu sods. Sportists sestdienas izskaņā pēdējā no dienas ātrumposmiem pēc finiša nenoturējās uz ceļa un uztriecās sniega valnim. Par šo kļūdu viņš arī tika sodīts, līdz ar to dienas sākumā atpalika jau 18 sekundes.

Centieni panākt Rovanpera vainagojās ar pamatīgu neveiksmi, jo jau SS16 britu pilota ekipāža saslīdēja un avarēja, kā dēļ tika pamatīgi sabojāta mašīnas priekša. Bija arī atvēries motora pārsegs un Evanss bija spiests izstāties.

Tobrīd Rovanpera varēja uzelpot, jo pēc ātrumposma finiša izrādījās, ka viņš bijis ātrākais SS16 un tobrīd tuvākais sekotājs Tjerī Noivils no “Hyundai” komandas atpalika jau 24 sekundes. Savukārt Noivilam uz pēdām mina Esapeka Lapi, kurš uz šo posmu atgriezās “Toyota” sastāvā.

SS17 ātrākais bija Ots Tanaks, kurš piektdien bija piedzīvojis izstāšanos hibrīda ierīces defekta dēļ, kamēr Noivils pielaida Lapi sev dažas sekundes tuvāk, bet tad uzvarēja SS18. Līdz ar to pirms noslēdzošā ātrumposma beļģa pārsvars pār somu bija mazāk kā četras sekundes.

Rovanpera drošā manierē aizbrauca līdz finišam un kļuva par “Rally Sweden” uzvarētāju, kamēr SS19 atkal labākais rezultāts bija Tanakam, bet Noivils izšķirošajos kilometros izrādījās krietni ātrāks par Lapi un sacensību kopvērtējumā cīņā par otro vietu līdz ar to ir priekšā.

Ceturto vietu sasniedza Takamoto Katsuta, piekto vietu ieņēma Gass Grīnsmits, bet sestais finišējis Olivers Solbergs, kurš sestdien saskārās ar tehnisku problēmu, zaudējot laiku. Šodien no rīta izstāšanos piedzīvoja Adrijēns Furmo, kurš jau sestdienas pēdējā dopā zaudēja vairākas minūtes dzinēja problēmu dēļ. Šorīt šīs problēmas turpinājās un nācās apstāties.

WRC2 klasē uzvaru guvis norvēģis Andreass Mikelsens. Viņš finišā par 23 sekundēm pārspēja savu tautieti Oli-Kristianu Veibiju. Nikolajs Grjazins izstājās SS17, tobrīd būdams trešajā vietā, līdz ar to pēdējo godalgoto vietu guvis Jari Hutunens, pārspējot igauņu pilotus Egonu Kauru un Georgu Linnemāe.

JWRC ieskaitē vēl rīta pirmajā dopā par sacīkšu līderi bija kļuvis Lauri Jona, taču Džons Ārmstrongs pēc tam vadību atguva, galu galā uzvarot ar nieka 2.7 sekunžu pārsvaru. Trešo vietu izcīnīja Wiljams Kreigtons.

“Rally Sweden” rezultāti: