Pēc 15 gadu pārtraukuma Ekstroms atkal startēs WRC

Foto: Facebook.com/mattiasekstrom.racing

Autošosejas un rallijkrosa čempions Matiass Ekstroms pieticies dalību šī mēneša beigās gaidāmajās “Arctic Rally Finland” sacensībās, kas būs viņa atgriešanās pasaules rallija čempionātā pēc 15 gadu pārtraukuma.

Sešas reizes Ekstroms savā dzimtenē Zviedrijā piedalījies WRC ziemas posmā “Rally Sweden”, kā arī divreiz startējis Vācijas asfalta posmā “Rallye Deutschland”. 2005. gadā ar “Škoda Fabia WRC” automašīnu sportists Zviedrijas rallijā guva desmito vietu, kas ir viņa augstākais sasniegums čempionāta posmos, bet pēdējo reizi uz starta izgāja 2006. gadā.

Pēdējos gados panākumus pasaules rallijkrosa čempionātā guvušais Ekstroms pieteicis dalību WRC sacīkstēm, kas šomēnes pirmo reizi ziemas apstākļos notiks Somijā. Pilots pārstāvēs “EKS JC” komandu, kurā pats ir līdzīpašnieks, startējot ar “Škoda Fabia R5” mašīnu, bet viņa stūrmanis būs 2018. gada pasaules junioru čempions rallijā Emils Bergkvists. Šis sportists bija Ekstroma navigators arī janvārī notikušajā Dakaras rallijā, kas bija Ekstroma debija šajās sacensībās, taču noslēdzās ar izstāšanos pēc veiktiem sešiem posmiem.

Lai gan pasaules rallija čempionātā Ekstroms nav startējis sen, iepriekšējos divos gados viņš atkal piedalījies mazāka mēroga šī sporta veida sacīkstēs. Pērn ar “Škoda Fabia Rally2 evo” Ekstroms startēja Norvēģijas čempionāta posmā “Sigdalsrally”, kur izstājās, kā arī mazāka mēroga rallijos “Rally Vannas” un “Rally Sweden Lockdown”, izcīnot, attiecīgi, otro un ceturto vietu.

“Rallijs ir mana aizraušanās visas dzīves garumā, un starts Somijas ziemas posmā ir viens no dzīves sapņiem,” stāsta Ekstroms. “Šogad koncentrēšos dalībai “Extreme E” čempionātā, kur nepieciešamas dažādas zināšanas un prasmes, lai varētu braukt pa atšķirīgu segumu. Šis rallijs, kur simtiem kilometrus veikšu pa sniegu un ledu, būs perfekta iespēja saglabāt savu asumu, kā arī atjaunot savu kaisli pret ralliju.”

Ekstroms arī neslēpj, ka gribētu cīnīties ar klases ātrākajiem braucējiem: “Protams, būs ļoti aizraujoši, bet visi, kuri mani pazīst, zina, ka es gribu uzvarēt, tāpēc plānoju cīnīties ar savas klases regulārajiem dalībniekiem, lai arī apzinos, ka viņi rallijā pavadījuši daudz ilgāku laiku. Pirms sacīkstēm pāris dienas aizvadīšu testus.”

Šobrīd pilns dalībnieku saraksts vēl nav zināms, taču nav noslēpums, ka “Arctic Rally Finland” ar tādas pašas klases mašīnām brauks arī Esapeka Lapi un Andreass Mikelsens.

Izmantotie resursi:
www.motorsport.com