“Rally Alūksne” pārliecinoši uzvar 15 gadus vecais soms Rovanpera

Foto: Dace Janova, 4rati.lv

Autosporta jaunais talants Kalle Rovanpera no Somijas guvis pārliecinošu uzvaru “Rally Alūksne 2016” sacensībās, kas atklāja jauno rallija sezonu Baltijas valstīs.

Bijušā WRC pilota Harija Rovanperas dēls šobrīd ir tikai 15 gadus vecs, tomēr profesionāli trenējas un savas gaitas rallijā sācis tieši Latvijā. Pagājušajā gadā Rovanpera vēl brauca ar priekšpiedziņas auto, bet “Rally Alūksne 2016” debitēja pilnpiedziņas kategorijā, cīņā dodoties ar “Škoda Fabia S2000”.

Pirms tam Rovanpera bija aizvadījis apjomīgus testus ar šo auto jau pirmajā ātrumposmā spēja attaisnot un pat pārspēt visas uz sevi liktās cerības. Viņam izdevās ne vien uzvarēt, bet izdarīt to ar 8 sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju, kamēr aizmugurē palikušie cīnījās ar krietni vien blīvākiem rezultātiem. Turpinājums bija pat vēl iespaidīgāks – Rovanpera ar stūrmani Risto Pietilainenu uzvarēja arī pārējos septiņos rallija ātrumposmos, nereti ar vēl iespaidīgāku pārsvaru nekā sākumā, neatstājot konkurentiem nekādas cerības.

Tikai otro ralliju ar pilnpiedziņas auto Alūksnē aizvadīja pērnā gada Latvijas rallija čempioni R2 klasē un Eiropas vicečempioni Junioru ieskaitē, Ralfs Sirmacis/Artūrs Šimins, kuri sēdās pie “Mitsubishi Lancer Evo IX” stūres. Tieši pirms gada šajā sacīkstē viņi debitēja pilnpiedziņas klasē un guva uzvaru absolūtajā ieskaitē, šogad tikot pie 1. starta numura. Braukt trasē pirmajiem nozīmēja zaudēt sekundes, tomēr arī bez tā sacenties ar Rovanperas laikiem Sirmacim šoreiz nebija pa spēkam.

Rovanpera guva pārliecinošu uzvaru, Sirmacim atpaliekot vairāk par 1 minūti un izcīnot otro vietu, kamēr trešajā vietā ierindojās Jānis Berķis/Edgars Čeporjus (“Mitsubishi Lancer Evo IX”), bet aiz pirmā trijnieka palika Raimonds Kisiels/Arnis Ronis (“Škoda Fabia R5”).

Sirmača ekipāža uz otro vietu pakāpās pēc otrā ātrumposma un samērā stabili noturēja to līdz finišam. Berķis no otrās pozīcijas ieguvējiem atpalika pusminūti, bet tikai par 7 sekundēm apsteidza Kisielu.

Sākotnēji uz otro vietu bija pacēlusies Māra Neikšāna/Anrija Jesses (“Mitsubishi Lancer Evo IX”) ekipāža, tomēr pēc otrā “dopa” viņi atkrita aiz Sirmača, nākamajā ātrumposmā jau bija aiz Berķa, bet ceturtajā laika ieskaites braucienā ļāva sevi apdzīt arī Kisielam. Jāpiemin, ka Neikšāns sacensībās regulāri vairs nebrauc un Latvijas rallijos pēdējo reizi startēja 2012. gadā. Finiša daudzkārtējais Latvijas rallija čempions ieņēma piekto vietu.

Savukārt sesto vietu kopējā ieskaitē un pirmo starp viena tilta piedziņas ekipāžām guva Nikolajs Grjazins/Jaroslavs Fjodorovs (“Peugeot 208 R2”), kuri tādā veidā tika pie īpašās 1000 eiro naudas balvas.

Lai gan “Rally Alūksne 2016” startēja daudzi spēcīgi rallisti, šis reizē bija Latvijas un Lietuvas rallijsprinta čempionātu pirmais posms. Rallijsprinta ieskaitēs uzvaras guva Ronalds Baldiņš/Ingars Sakne (“Mitsubishi Evo”, 4WD Open), Zigurds Kalniņš/Renārs Salaks (“BMW Compact”, 2WD Open) un Mareks Švarcs-Švampāns/Armands Lūkins (“Subaru Impreza”, 4WD).

Visi rezultāti >>

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *