Dramatiskā “Rally Liepāja” noslēgumā Svilis izcīna 4. vietu

Latviešu rallists Mārtiņš Svilis izcīnījis augsto ceturto vietu Eiropas čempionāta sacīkstēs “Rally Liepāja”, kamēr uzvaru Latvijas posmā pārliecinoši guva īru pilots Kreigs Brīns. Svilim arī pjedestāls ERC2 klasē, tāpat kā Ralfam Sirmacim ERC Junioru čempionāta vērtējumā.

Svētdien sportistiem bija jāveic seši ātrumposmi. Kurzemes ceļos atgriezās ziema, gaisa temperatūra bija zemāka nekā pirmajā rallija dienā, palutināja arī sniegs un ceļi bija ar daudz labāku saķeri nekā sestdien. Tajā pašā laikā sniegputenis radīja sliktus redzamības apstākļus.

Visos rīta puses ātrumposmos dominēja Aleksejs Lukjaņuks un Kajetans Kajetanovičs, kuri sestdien piedzīvoja avārijas, tomēr atgriezās uz starta šodien. Kajetanovičs bija ātrākais 11.33 km garajā SS6, kamēr Lukjaņuks ātrākos laikus sasniedza SS7 (12.15 km) un SS8 (22.32 km). Brīns dienu sāka ar kļūdu un SS6 zaudēja visai daudz laika, tomēr tas viņam netraucē pārliecinoši nosargāt vadību. Tuvākais sekotājs Sīms Plangi no latviešu komandas ASRT rallija līderim pirms servisa parka apmeklējuma zaudēja 1 minūti un 12 sekundes.

Labu sniegumu demonstrēja abas ātrākās pilnpiedziņas ekipāžas no Latvijas. Jānis Vorobjovs dienu sāka no astotās vietas, bet rīta pusē jau pacēlies uz trešo, kamēr Mārtiņš Svilis no sestās pozīcijas (viņš sestdienas vakarā saņēma 30 sekunžu sodu) pakāpās uz ceturto.

Ralfam Sirmacim arī bija lielisks ātrums SS6 un SS7, kā rezultātā viņš pacēlās jau uz otro vietu ERC Junior kopvērtējumā. Tomēr SS8 viņš ar mašīnu aizķēra divas riepas, kas pakļuva zem grīdas un tādā veidā arī tika sasniegts finišs, protams, zaudējot vērtīgas sekundes. Rezultātā pēc trim rīta ātrumposmiem Sirmacis bija trešais gan ERC Junioru, gan ERC3 vērtējumā.

Sniegputeņa dēļ dramatiskas izvērtās astotā ātrumposma beigas, kur ne viena vien mašīna, laiku neredzot līkumu, jau pēc finiša šķērsošanas izlidoja no trases.

Pēcpusdienās tos pašus trīs ātrumposmus bija jāveic vēl pa reizei. Visos tajos ātrākais bija Lukjaņuks, katru reizi aiz sevis atstājot Kajetanoviču.

Tikmēr Brīns, lieki neriskējot, spēja aizbraukt līdz finišam neviena neapdraudēts un kļuva par “Rally Liepāja” uzvarētāju. “Peugeot Rally Academy” komandas pilotam tā ir otrā uzvara Eiropas čempionātā viņa karjerā. Uzvarēt Liepājā Brīnam izdevies ar trešo piegājienu – pirms diviem gadiem īrs šeit finišēja otrais, bet pērn guva trešo vietu.

ASRT pilots Plangi finišēja 1 minūti un 40 sekundes aizmugurē, izcīnot otro vietu, kamēr par trešo pozīciju cīņa notika līdz pēdējiem kilometriem, beigās nonākot lietuvieša Butvila rokās.

Butvils priekšpēdējā ātrumposmā apsteidza Vorobjovu, paceļoties uz trešo vietu, bet, dodoties pēdējā 22 km garajā ātrumposmā, latvietis bija tikai 12 sekundes aizmugurē, ar cerību atgūt zaudēto vietu. Tomēr tika piedzīvota drāma, aptuveni 10 km pirms finiša nepamanot aizsnigušu grāvi, kas beidzās ar salauztu riteni. Ekipāža nolēma, ka trasē to mainīt nebūs izdevīgi un sasniedza finišu ar zaudētu vairāk nekā 1 minūti, kas nozīmēja pazaudētas arī vairākas pozīcijas.

Iznākumā Butvils ieguva trešo vietu, betu ceturtais finišēja Svilis, kļūstot par ātrāko no latviešu braucējiem…

ERC Junioru ieskaitē Sirmacis dienas otrajā daļā mēģināja tuvoties līderiem, tomēr pēdējā ātrumposmā pieļāva vairākas kļūdas, paliekot trešajā vietā. Uzvaru gan šajā, gan ERC3 ieskaitē guva Bergkvists, kurš par pusminūti pārspēja Roklandu. Sirmacim līdz otrajai vieti pietrūka tikai 9 sekundes.

ERC2 ieskaitē uzvara Plangi, kurš par vairāk nekā 4 minūtēm apsteidza Butvilu. Svilim šajā klasē godalgotā trešā vieta, pēdējā ātrumposmā aizsteidzoties priekšā Vorobjovam.

Šajā dienā cīņas atsevišķi notika arī Latvijas rallija čempionāta trešā posma ietvaros. Triumfējot visos sešos ātrumposmos, par absolūtās ieskaites uzvarētāju kļuva zem Baltkrievijas karoga braucošais krievu pilots Lukjaņuks, kuram uzvara arī LRČ1 grupā. Finišā viņš par iespaidīgu 1 minūti un 45 sekundēm pārspēja igauni Plangi, kurš savukārt kļuva par LRČ2 ieskaites uzvarētāju. Svilim izdevās tikt pie trešās vietas ne vien Eiropas čempionāta ERC2 vērtējumā, bet arī Latvijas čempionāta trešā posma kopvērtējumā. Vorobjovs ceturtais, bet Sirmacis piektais, kā arī pirmais LRC3 grupā.

“Rally Liepāja” rezultāti

Vieta Pilots Valsts Auto Rezultāts
1. Kreigs Brīns Īrija Peugeot 208 T16 R5 1:56:49.1
2. Sīms Plangi Igaunija Mitsubishi Lancer Evo X +1:40.7
3. Dominiks Butvils Lietuva Subaru Impreza STi +5:48.6
4. Mārtiņš Svilis Latvija Mitsubishi Lancer Evo X +6:39.2
5. Robērs Konsanī Francija Peugeot 207 S2000 +6:51.5
6. Emīls Bergkvists Zviedrija Opel Adam R2 +7:29.9
7. Jānis Vorobjovs Latvija Mitsubishi Lancer Evo X +7:58.0
8. Jans Roklands Norvēģija Peugeot 208 R2 +8:00.0
9. Ralfs Sirmacis Latvija Peugeot 208 R2 +8:09.1
10. Rauls Jētss Igaunija Ford Fiesta R5 +8:36.0

Teksts: Juris Dargēvičs / 4rati.lv
Foto: Dace Janova (4rati.lv)

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *