Svētdien tiks noskaidrots Folkreisa Vasaras kausa ieguvējs?

Foto: Maximum attack Photo

Lai gan nedēļas nogalē Mūsa Raceland trasē tiks aizvadīts vien piektais no septiņiem Folkreisa Vasaras kausa posmiem, pastāv iespēja, ka pēc šīs sacīkstes jau būs zināms kopvērtējuma uzvarētājs – jā, divus posmus pirms sezonas finiša.

Ivo Gabrāns līdzšinējos četros posmos (Smiltene, Aizkraukle, Vecpils, Priekule) guvis trīs uzvaras un vienu trešo vietu. Tikmēr pārējie vadošās grupas braucēji sezonu līdz šim aizvadījuši klupdami, krizdami. Abās Kurzemes sacīkstēs vienu uzvaru un vienu trešo vietu guvis Dainis Žvagins, nonākot kopvērtējuma otrajā vietā. Taču pirmo divu posmu neveiksmes likušas zaudēt daudz punktu pret uzvarošo Gabrānu. Nevienam citam no braucējiem nav izdevies sasniegt divus pjedestālus līdzšinējo četru posmu laikā.

Līdz ar sekotāju haotiskajiem rezultātiem Ivo izveidojis pārsvaru, kurš pēc Bauskas posma var izrādīties nepārspējams. Teorētiski Gabrānam pietiek ar trešo vietu, lai atlikušajos posmos Ludzā un Brenguļos varētu nesatraukties par kopvērtējuma situāciju. Tas gan nozīmē, ka Žvaginam Bauskā jāpaliek bez punktiem, bet trešajā vietā esošais Mareks Aseriņš nedrīkst būt augstāk par septīto vietu.

Ņemot vērā, cik Folkreisā ir sarežģīti sasniegt pat finālu, vai pat gūt kādu kopvērtējuma punktu (top-16), līdera sniegums šajā sezonā ir apsveicams. Turklāt jāatceras, ka Gabrāns ir arī 2023. un 2024. gada Ziemas kausu ieguvējs – Ivo viennozīmīgi uzlauzis Folkreisa kodu!

No otras puses, saglabājot cerību līdera konkurentiem, matemātiski par Vasaras kausa kopvērtējuma uzvaru cīnās braucēji, kuri kopvērtējumā atrodas līdz pat 17. vietai…

Ja par citiem pārliecinošajiem līderiem ieskaitēs, jāatzīmē virtuālais Debitantu kauss, kurā tiek skaitīti punkti to braucēju konkurencē, kuri 2024. gadā aizvada savu pirmo sezonu Folkreisā. Saprotams, ka situācija ir izdevīga tiem braucējiem, kuri debitēja jau Ziemas kausā – vasarniekiem smagi jāstrādā, lai dzēstu līderu deficītu. Tiesa, divi no trim ziemā debitējušajiem jau faktiski noķerti – Gabriella Štelmahere un Pēteris Aluki pielaiduši sev klāt Igoru Makarovu un Gustavu Zuģicki. Taču līderis Igors Paramonovs vēl stingri pretojas – 38 punktu pārsvars pār Štelmaheri, bet atlikušajos posmos iegūstamais maksimums ir 60 punktu. Igoram pietiek ar stabilitāti un nekļūdīšanos, lai gan sekotāji joprojām ir bīstami.

Dāmu kausā Lelde Šuma lieliski izmantojusi favorītes Alises Līgas Grāmatiņas Kurzemes posmu neveiksmes. Alise uzvarēja pirmajos divos posmos, taču pēc avārijas Vecpilī pat netika Dāmu kausa finālā. Arī Priekulē gūtā trešā vieta bija labākais iespējamais rezultāts pēc kūleņa kvalifikācijā un ļoti sarežģīta fināla. Grāmatiņa, turklāt, bīstami tuvu pielaidusi arī Lindu Rotbergu, tāpēc Dāmu kausa kopvērtējuma situācija būs sarežģīta līdz pat sezonas beigām. Tiesa, vēl viena Šumas uzvara var ienest bezcerību sekotāju nometnēs. Svētdienas cīņa būs visai izšķiroša!

Pārējos individuālajos vērtējumos situācija krietni sarežģītāka. Folkreiss 4WD klasē pēc divām uzvarām Kurzemē līderi Dzintaru Filipsonu gandrīz noķēris Aleksejs Brokāns – starp abiem seši punkti. Ja viņi Bauskā smagi nekļūdās, pārējiem sezonas nogalē būs sarežģīti viņus noķert. Arī pamatklases Junioru kausā starp līderiem vien pieci punkti: Gustava Zuģicka kūlenis Priekulē lūzušas stūres sistēmas dēļ saasināja situāciju, un viņam pietuvojās pirmo uzvaru guvušais Henriks Dovguško, arī pārējie nav tālu. Mūsas posma intriga – uz starta plāno iziet Junioru kausa uzvarām bagātākais braucējs Lenards Patriks Lepsis, kurš līderiem var atņemt daudz punktu un arī posma uzvaru.

Krosa komisijas kausa autokrosa klasē sezonas pirmie posmi pagāja apbrīnojami stabili: visos posmos Toms Freimanis pirmais, Arnis Kalniņš – otrais. Šāda sērija uzveda abus pārliecinošā kopvērtējuma vadībā. Taču lūzuma punkts pienāca Priekules cīņā: Kalniņa auto finālā uzsprāga motors, bet Freimanis šajā posmā pārtrauca uzvaru sēriju, piekāpjoties allaž spēcīgajam, bet tehnikas defektu nomocītajam Andim Dreimanim. Tā kā Toma zaudējums bija mazāk sāpīgs, viņš nostabilizējās sezonas līderpozīcijā, iekrājot 18 punktu pārsvaru. Kalniņš joprojām otrais, bet trešo vietu dala Dreimanis un Kalniņa komandas biedrs Mārtiņš Meļķis.

Arnis Kalniņš vairs kļūdīties šogad nedrīkst – cerības uz uzvaru būs zudušas. Pēc Priekules gan šķita, ka Krosa komisijas kauss pazaudēs intrigu, jo Arnis pieļāva iespēju apturēt savu sezonu. Tomēr valmierietis ir Mūsas pieteikumu sarakstā un cīņa turpinās!

Bauskas sacīkstes pieteikumu skaits apstājās pie 124 – atkārtots rekords, kas pirmo reizi tika uzstādīts šajā pavasarī Smiltenē. Skatītājiem jāatzīmē, ka sestdien Mūsas trasē sportisti aizvadīt treniņus (pl.15:00), bet pirmais brauciens ar kopēju startu tiks aizvadīts svētdien 8:00 no rīta. Iebraukšana trasē no Lietuvas šosejas būs slēgta, tāpēc visa kustība no Pamūša puses. Turklāt faktors būs Bauskas centra rotācijas aplis, ap kuru notiek nopietni remontdarbi – sacensību dienā tas var izraisīt sastrēgumus. Lai nenokavētu nevienu cīņas apli, jābrauc laicīgi!

Izmantotie resursi:
www.autocross.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *