“Kamaz” pilots Nikolajevs nostiprinās Dakaras rallija vadībā

Foto: Red Bull Content Pool

Otrdien Dakaras rallija ietvaros Peru norisinājās 330 km garš ātrumposms Sanhuanas de Markonas apkaimē, visai spraigiem notikumiem norisinoties vieglo mašīnu klasē. Kamēr trīs “Peugeot” rūpnīcas piloti tagad nostiprinājušies kopvērtējuma galvgalī, konkurenti piedzīvojuši neveiksmes. Tikmēr smago auto klasē pārliecinošā vadībā “Kamaz” pārstāvis Eduards Nikolajevs.

“Peugeot” rūpnīcas komanda ceturtajā posmā, kas norisinājās Sanhuanas de Markonas apkaimē, ielika būtisku pamatu tam, lai kļūtu par izteiktu favorīti cīņā par uzvaru. Tieši šīs vienības piloti vieglo mašīnu klasē ieguva pirmās trīs vietas, kas ļāvis nostiprināties arī kopvērtējuma galvgalī.

Sebastjēns Lēbs dienu pabeidza kā uzvarētājs, par pusotru minūti uzveicot Karlosu Sainsu, kamēr vairāk par trim minūtēm zaudēja Stefans Petransels. Kopvērtējumā Petranselam izdevies saglabāt pirmo vietu, tomēr komandas biedri Lēbs un Sainss atpaliek vien nedaudz, un galvenā cīņa par uzvaru gaidāma tieši šīs trijotnes starpā.

Ceturtais “Peugeot” pilots Sirils Deprē, kurš pirms tam kopvērtējumā bija otrais, ceturtajā posmā bija spiests palikt trasē piekares problēmu dēļ un gaidīt tehnisko palīdzību, līdz ar to no cīņas par uzvaru izstājies. Daudz laika otrdien zaudēja potenciālie pretendenti uz pirmo vietu, Nasers Al-Atija un Žinels de Viljē, kuri startē ar “Toyota” pikapiem, līdz ar to viņu cerības krietni iedragātas.

Iepriekš neveiksmes skāra “X-Raid” komandu, kas startē ar “Mini” mašīnām, tagad grūtības piemeklējušas “Toyota” nometni, līdz ar to “Peugeot” vienība, kas Dakaras rallijā startē pēdējo reizi, ir nokļuvusi tuvāk iespējai uzvarēt trešo reizi pēc kārtas.

Ralliju turpina lietuviešu ekipāžas, kas startē ar “Toyota” spēkratiem. Vaidots Žala ceturto posmu pabeidza 25. vietā, Antans Juknevičs bijs 31. ātrākais, bet Benedikts Vanags zaudēja vairāk par septiņām stundām, paliekot pēdējā, 51. pozīcijā. Kopvērtējumā tagad Žala 24. vietā, Juknevičs – uzreiz aiz viņa, bet Vanags noslīdējis līdz 43. pozīcijai.

Labs rezultāts ceturtajā posmā padevās krievu pilotam Ivanam Šihotarovam, kurš startē ar Latviju pārstāvošo ukraini Oļegu Uperenko stūrmaņa krēslā. Startējot ar “Toyota PJ Land Cruiser”, otrdien viņi sasniedza 24. vietu un kopvērtējumā tagad ieņem 27. pozīciju.

Smago auto vērtējumā uzvarēja Eduards Nikolajevs no “Kamaz” vienības, turklāt tuvāko sekotāju, ar “Tatra” braucošo Federiko Viljagru, viņš otrdien apsteidza par gandrīz pusstundu. Līdz ar to krievu pilots tagad kopvērtējumā jau gandrīz 37 minūtes priekšā argentīnietim, bet pārējie zaudē vēl daudz vairāk. Trešais ir baltkrievs Siarhejs Vjazovičs ar “MAZ”, atpaliekot jau gandrīz divas ar pusi stundas.

Kopvērtējums pēc 4. posma

Auto:

Vieta Pilots Mašīna Rezultāts
1. Stefans Petransels Peugeot 10h36m07s
2. Sebastjēns Lēbs Peugeot +6m55s
3. Karloss Sainss Peugeot +13m6s
4. Nasers Al-Atija Toyota +58m48s
5. Bernhards ten Brinke Toyota +1h10m24s
6. Euženio Amoss 2WD +1h19m42s
7. Halids Al Kasīmī Peugeot +1h21m9s
8. Žinels de Viljē Toyota +1h21m47s
9. Martins Prokops Ford +1h22m44s
10. Kuba Pržigonskis Mini +1h35m30s

Smagie auto:

Vieta Pilots Mašīna Rezultāts
1. Eduards Nikolajevs Kamaz 12h22m27s
2. Federiko Viljagra Iveco +36m55s
3. Siarhejs Vjazovičs MAZ +2h22m23s
4. Martins Maziks Liaz +2h22m57s
5 Teruhito Sugavara Hino +2h56m34s
6. Mauriks van den Heuvels Scania +3h55m01s
7. Dmitrijs Sotņikovs Kamaz +3h57m37s
8. Martins Šoltiss Tatra +4h06m00s
9 Ajarats Mardījevs Kamaz +4h07m48s
10. Arturs Ardavičs Iveco +4h12m31s