Horeliks atgriežas autošosejā un dodas uz sacīkstēm ASV

Foto: jh-motorsport.lv

Papildus tam Horeliks šogad ir atradis jaunu izaicinājumu un iegādājies Legends klases automobili ar kuru plāno startēt Ziemeļeiropas NEZ čempionātā un atsevišķos Somijas čempionāta posmos. Legends mono klase ir ļoti populāra daudzās pasaules valstīs un piemēram Somijā nereti uz starta iziet vairāk kā piecdesmit dalībnieki. Nu jau vairākus gadus arī Latvijā parādās ar vien jauni Legends auto un jauni dalībnieki. Šogad pirmo reizi notiks arī Ziemeļvalstu NEZ čempionāts, kas sastāvēs no trīs posmiem Pērnavā , Rīgā un Somijā.

Lai labāk sagatavotos šim NEZ Legends čempionātam , aprastu ar jauno automobili un atgūtu sacensību garšu, šogad tika izvēlēts Somijas Legends klases čempionāts, kura pirmais posms notika 14. un 15. maijā, Botnianring trasē un uz kuru Horeliks devās kopā ar vairākiem citiem latviešu braucējiem.

Pēdējos pāris gadus Jāni Horeliku Baltijas autošosejas trasēs sastapt nevarējām, jo Jānis bija iesaistījies Andra Dambja projektā Drive eO, piedaloties pasaulē populārākajās kalnā braukšanas sacensībās Kolorado, ASV „Pikes Peak International Hill Climb”. Divus pirmos gadus Horeliks bija pilots Dambja būvētajiem elektro automobiļiem, kļūstot par pirmo latvieti, kas sasniedzis rūtoto karogu šajās sacensībās. Šobrīd ir Jānis ir testa pilots 1,25 megavatu elektro automobilim.

Jānis Horeliks pirmie iespāidi par Legends automobīli: „ Uz Somijas čempionāta pirmo posmu devāmies jau laicīgi. Paspējām uz ceturtdienas treniņiem. Pirmais iespaids braucot ar Leģendu bija pavisam savādāks nekā ar salonmašīnu. Viss skaļš, vējš pūš, vibrē, slīd. Sākums pagāja, kamēr pieradu kā auto bremzējās un stūrējās. Ar to stūrēšanu ir kā ir, netradicionāli stumj priekšu ārā, nevar tik precīzi iegriezt līkumā. Piektdien no rīta sāka līt un lija visu dienu. Treniņš slapjajā trasē bija ļoti slidens. Arī abi braucieni notika slapjā trasē. Pirmajā braucienā finišēju 28. vietā , bet otrajā 23. vieta. Pirmajā braucienu mašīna vadīja mani, nevis es vadīju automašīnu. Pirms otrā brauciena pamainījām auto regulējumus. Brauciena sākumā kāds no somu braucējiem pamanījās man uzsist pa aizmuguri un aprgiezt auto un paliku pēdējais. Bija papildus adrenalīns doties cīņā cik nu tas iespējams. Līdz finišam kādu duci apdzinu un paliku 23. Uz nedēļas nogales beigām jau sāku aprast ar auto īpatnībām. Kopumā esmu apmierināts ar startu. Šīs bija pirmā pieredze un pirmās sacensības bez kārtīgiem treniņiem. Lai sagatavotos NEZ čempionāta pirmajam posmam Pērnavā , kurš notiks 2. un 3. jūlijā esam aizvadījuši treniņu sesiju Pērnavas trasē, kur centos pierast pie auto un atrast atbilstošus regulējumus.”

Nākamās sacensības , kur varēsim jau klātienē vērot Jāni Horeliku startējot ar Legends automobili ir 2. un 3. Jūlijs, Pērnava , kur notiks Estonia Grand Prix 2016 , kur gaidāmas Igaunijas lielākās autošosejas sacensības šogad ar vairāk kā 150 dalībniekiem no vairāk kā septiņām valstīm, un pat no tādas valsts kā Gruzija.

Bet pirms tam Horeliks dosies uz ASV, Kolorado , jo arī šogad turpina piedalīties Andra Dambja Drive eO projektā testa pilota statusā, vadot elektro automobili eO PP03. Šim auto ziemas laikā ir veikti virkne uzlabojumi, kas šogad dos iespēju vēl vairāk pietuvoties Sebastiana Loeba uzstādītam Paikspīkas rekordam. Automobilim ir iebūvēts vēl viens dzinējs un ir uzlabota dzesēšanas sistēma. Auto šogad ir aprīkots ar jaunu Alcon bremžu sistēmu un speciāli izgatavotām Hankock kalnā braukšanas riepām. Sacensībās pie auto stūres šogad atkal sēdīsies jaunzēlandietis Rīss Millens.

Lai ziemas periodā nezaudētu sportisko formu un adrenalīnu Jānis Horeliks ir nopietni pievērsies Showelrace sacensībām lāpstu šļūkšanā, kuras norisinās Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē. Šis sporta veids no vienkāršas pabraukāšanās pa trasi ir izvērsies par nopietnu tautas sporta veidu. Sacensībās piedalās ap astoņdesmit dalībniekiem, kuri sadalīti vīru, dāmas un divnieku grupās. Jānim šosezon startējot divnieku grupā kopā ar savu meitu Kintiju 2. vieta kopvērtējumā.

Izmantotie resursi:
www.jh-motorsport.lv