Jānis Baumanis debitē rallijkrosa elitē [INTERVIJA]

Rallijkrosa pilots Jānis Baumanis, tikko izcīnījis uzvaru Eiropas čempionāta posmā Beļģijā, jau šajā nedēļas nogalē debitēs prestižajā “SuperCar” klasē, pasaules čempionāta sacensībās Lielbritānijā stājoties pretī šī sporta veida vadosājiem braucējiem, tostarp Reinim Nitišam. Baumanis startēs četrpadsmitkārtējā Eiropas čempiona Keneta Hansena jaunizveidotajā komandā “Hansen Talent Development” un nākotnē jau cer iekļūt kādā no rūpnīcu komandām. Portālam “4rati.lv” sportists stāsta par gatavošanos debijai rallijkrosa elitē, atklāj, kā izdevās nokļūt Hansena jaunajā projektā, kā arī iezīmē nākotnes plānus.

Pastāsti sīkāk, kas ir šī “Hansen Talent Development” programma, kurā esi iekļauts. Kāda ir tās pamatdoma un vai arī citi jaunie talanti tur būs?

Jānis Baumanis: “Šī komanda ir dibināta šogad, ar mērķi apzināt, atrast un apmācīt jaunus braucējus, kā arī sagatavot viņus nākotnes dalībai rallijkrosa pasaules čempionātā. Šajā programmā šogad esmu iekļuvis pateicoties savam pagājušā gada rezultātam Eiropas čempionātā [trešā vieta S1600 debijas sezonā], daudzām intervijām, pēc kurām, atlases kārtībā, esam izvēlēti divi braucēji – es un zviedrs Ēriks Farens, kurš startēs pilnu Zviedrijas rallijkrosa čempionāta sezonu un, iespējams, piedalīsies arī kādā no pasaules vai Eiropas čempionāta posmiem.”

Tā bija viņu iniciatīva, pieņemt Tevi komandā?

Jānis Baumanis: “Turcijas posmā “Hansen” komandas vadītājs izrādīja interesi par manu sportista karjeru un uzaicināja uz nopietnu sarunu pie sevis Zviedrijā. Tāpat Turcijā ar manu menedžeri runāja “Marklund” komandas boss, vēlāk bija arī citi piedāvājumi, bet tie jau attiecas uz 2016. gada sezonu. Domāju, ka tie būs spēkā arī pēc ļoti veiksmīgas 2015. gada sezonas S1600 klasē, bet interese ir jau šobrīd un tas mani ļoti iedvesmo! Kad kopā ar manu menedžeri sapratām, ka lielās komandas sāk izrādīt interesi, tad arī nolēmām sākt sarunas ar “SuperCar” komandām. 2014. gada nogalē izmantojām uzaicinājumus un tikāmies ar komandām to mājvietās. Iepazīstoties tuvāk ar tām, vilkām plusus un mīnusus, kā arī apspriedāmies ar cilvēkiem, kuri šajā sporta veidā ir ilgāku laiku. Rezultātā tieši Hansens likās kā vislabākā opcija, apvienojot gan S1600, gan “SuperCar” posmus 2015. gada sezonā. Zinu to, ka kuram katram šādu iespēju Hansens nepiedāvā. Tadēļ esmu ļoti pagodināts, ka četrpadsmitkārtējs Eiropas čempions rallijkrosā ir devis man iespēju piedalīties šajā attīstības programā.”

Vai “SuperCar” posmos šajā gadā Tev būs tāda pati mašīna kā “Peugeot-Hansen” rūpnīcas komandas pilotiem?

Jānis Baumanis: “Būtībā “Hansen Devolopment Team” ir neatkarīga komanda un tā nebūs tieši saistīta ar rūpnīcas komandu sacensību laikā. Mēs startēsim neatkarīgi un tikai ar saviem uzdevumiem, bet tehniskais atbalsts, protams, ir, paliks un būs. Šī gada “SuperCar” posmus [sportists startēs trīs “SuperCar” posmos] braukšu ar 2014. gada pasaules rallijkrosa čempionāta mašīnu, kurai būs tehniskie uzlabojumi no “Peugeot Sport” 2015. gada rūpnīcas mašīnas, ko tā izstrādājusi ziemas periodā. Tāpēc var teikt, ka mašīnas būs ļoti līdzīgas, bet ne vienādas. Pamatā tā tomēr ir pagājušā gada mašīna. Pieļauju ka būšu tāda kā testpilota lomā, jo jaunas lietas tiks eksperimentētas tieši uz manas mašīnas.”

Vai no snieguma un rezultātiem, ko parādīsi, izriet iespēja kādā no nākamajām sezonām tikt “Peugeot-Hansen” rūpnīcas komandā?

Jānis Baumanis: “To neizlems tikai Hansens. “Peugeot-Hansen komandā braucējus izvēlas no iepriekšējās pieredzes, braucēja ātruma un stabilitātes trasē. Es domāju, ka par tādu iespēju domā ārkārtīgi daudzi piloti. Kaut arī man nav uzstādīti konkrēti mērķi pirmajām sacensībām, tik un tā atbildība ir liela. Šobrīd es par to nedomāju, bet ja ar “SuperCar” auto rezultāti un stabilitāte būs progresējoši, tad pieļauju, ka tāda iespēja man tiks dota pavisam noteikti.”

Šobrīd esi līderis S1600 klases čempionātā. Vai būsi apmierināts arī tad, ja šogad neizdosies kļūt par Eiropas čempionu? Kā vispār vērtē savas izredzes?

Jānis Baumanis: “To ir grūti paredzēt. Esmu līderis jau kopš pirmā posma, kaut toreiz neuzverēju finālā. Visas komandas ir strādājušas ziemas periodā pie mašīnām un katrs braucējs ir centies attīstīt sevi. Cīņas jau no pirmā posma ir intriģējošas un sīvas, bet, kā būs gada beigās – to ir grūti teikt. Noteikti centīšos uzrādīt pēc iespējas labākus rezultātus un cīnīties par uzvarām visos posms. Uzvarēs tas, kurš būs visstabilākais, jo šosezon ir tikai septiņi posmi un rupjas kļūdas šogad nav pieļaujamas.”

Interviju sagatavoja: Juris Dargēvičs
Foto: Baumanis Motorsport

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *