2021. gada Folkreisā desmit sacīkstes un cīņa par balvu

Foto: Kaspars Cikmačs, 4rati.lv

Nākamā gada Latvijas Folkreisā paredzēti desmit posmi – četras sacīkstes Folkreisa Ziemas kausā, sešas Folkreisa Vasaras kausa izcīņā. Visa gada laikā sportisti cīnīsies par iespēju iegūt lielo balvu – apmaksātu 2022. gada sezonu.

Prognozes gan par laika apstākļiem, gan pandēmijas situācijas radītajiem ierobežojumiem rada saspringtu situāciju attiecībā uz iespējamo ziemas sacensību norisi, taču, ticot veiksmei, Latvijas Folkreisa dalībnieki un sacensību organizatori ir gatavi tikties pirmajā paredzētajā sacīkstē, kas plānota jau 26. decembrī Bauskā, Mūsas trasē. Ziemā paredzēti posmi arī Vecpilī, Pilskalnu trasē un Brenguļos.

Vasaras sezonā posmi paredzēti labākajās Latvijas autokrosa trasēs. Folkreisa Vasaras kausa braucēji cīnīsies Smiltenē, Priekulē, Jēkabpils puses Pilskalnos, Vecpilī, Mūsas trasē un Brenguļos. Gan ziemas, gan vasaras sezonā kopā ar Folkreisu tradicionāli startēs Krosa komisijas autokrosa kausa izcīņa.

Folkreisa dalībnieki 2021. gadā cīnīsies par galveno balvu – apmaksātu dalību 2022. gada Folkreisa sacensībās. Šī balva gada nogalē tiks izlozēta starp braucējiem, kuri 2021. gadā būs veikuši visas notikušās Folkreisa sacensības. Sezonas laikā sportistiem paredzēti arī vairāki citi pārsteigumi.

Folkreiss ir tautas autosporta veids, kurā dalībnieki cīnās autokrosa un rallijkrosa trasēs, startējot ar automašīnām, aprīkotām ar drošības karkasiem. Folkreiss saglabā zemas izmaksas un pieejamību dalībniekiem, jo katru automašīnu jebkurš gribētājs var iegādāties par fiksēto samaksu 950 eiro, savukārt automašīnas īpašnieks (braucējs) no šī darījuma nedrīkst atteikties. Tas liek apsvērt automašīnā ieguldāmo līdzekļu apjomu – lai cik dārgi mezgli būtu iemontēti Folkreisa automašīnā, braucējs pirkšanas gadījumā iegūs 950 eiro. Sistēma darbojas, jo, piemēram, 2020. gadā uz starta vienīgajā Folkreisa klasē stājās 93 dalībnieki, bet rudenī Mūsas sacīkstē tika pārspēts arī vienā posmā startējušo braucēju skaits – par vienīgo uzvaru spēkojās 63 dalībnieki.

Folkreisā ir papildu ieskaites – Junioru kauss braucējiem vecumā no 14 līdz 18 gadiem, Klasika kausa izcīņa aizmugurespiedziņas automašīnām, Komandu kauss. No nākamā gada Folkreisa plānos atgriežas arī Dāmu kausa izcīņa. Uz to pamudināja 2020. gada sezona, kuras laikā uz starta stājās deviņas daiļā dzimuma pārstāves. Lai gan šo papildieskaišu rezultāti tiek aprēķināti, par pamatu ņemot kopējos posma rezultātus, 2021. gada Vasaras kausā divos posmos Dāmu un Junioru cīņās tiks aizvadīti atsevišķi finālbraucieni, jeb tā sauktie Superposmi.

Folkreiss ieguvis arī devīzi: “Folkreiss – kur uzvaras jāizcīna!” Ar šo tiek uzsvērts, ka daudzu desmitu dalībnieku cīņās nejauši uzvarēt ir gandrīz neiespējami, šādā konkurencē uzvaras ir jāsasniedz smagās cīņās.

Kalendāri:

Informāciju sagatavoja:
Viesturs Saukāns
LAF Krosa komisijas padomes Folkreisa daļas vadītājs